Home - Kathleen Ferrier  
   
   
Blog Articles Overview
Blog Article - 07 January 2018

Het drama dat niemand wil zien: Noord-Korea’s slachtoffers van mensenhandel.

Terwijl de wereld met verbazing, ongeloof, afschuw en/of angst kijkt naar de nucleaire verrichtingen van Noord-Korea en de mede daardoor oplopende spanningen in de regio, voltrekt zich ín het land een ander drama waar weinig oog voor is. Het drama van de Noord-Koreaanse vrouwen en mannen die slachtoffer worden van levendige mensenhandel.

 

“Bruid”

Mensen worden verhandeld als onbetaalde arbeider (lees: slaaf) of als zogenaamde “bruid”.

Dat overkwam de 24-jarige Mi-Young. Nadat haar vader gearresteerd was wegens illegale handel in het grensgebied met China, nabij haar woonplaats Hyesan, moest zij in haar eigen onderhoud en dat van haar familie voorzien. Het aanbod van een man om haar naar China te helpen waar hij een goed betaalde baan in een restaurant voor haar zou regelen, kwam als een geschenk uit de hemel. Ze vertrouwde hem. Hij hielp haar illegaal de grens over te steken via de Yalu rivier, maar eenmaal in China werd ze voor een paar duizend euro verkocht aan een Chinese man met een geestelijke beperking. Ze kwam terecht in een armoedig boerendorp, waar de bejaarde moeder van haar ‘man', die het huwelijk geregeld had, haar fysiek uitbuitte en behandelde als voetveeg.

 

Vluchten of weglopen kon niet: Noord-Koreanen die zonder papieren China binnen zijn gekomen, worden niet als vluchtelingen beschouwd, maar als illegale economische migranten, “gelukzoekers”. Ze worden zonder pardon weer de grens naar Noord-Korea over gezet, waar hen -in het beste geval- jarenlange gevangenisstraf wacht. Tegen dit beleid van China heeft de internationale gemeenschap fel protest aangetekend en het was reden voor het Noord-Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken,  China op de ranglijst voor de aanpak van mensenhandel, vele plaatsen te laten zakken.  

“Ze wisten dat ik geen kant op kon”, zegt Mi-Young over haar leven in het dorp, “Ze weten hoe vreselijk streng de straffen in Noord-Korea zijn en dat ik daarom al hun vernederingen maar had te accepteren”.

 

Volgens mensenrechten deskundigen zijn er duizenden Noord-Koreaanse meisjes zoals Mi-Young, vluchtelingen die verhandeld worden zodra ze China binnenkomen. Ze worden vaak verkocht aan de porno-industrie of als ‘bruid', voor een arme boer. China kampt met een mannenoverschot. In 2020 zullen er zo'n 30 miljoen meer mannen dan vrouwen in China zijn. Dit is een gevolg van de een-kind politiek, waarbij abortus legaal is. De een-kind politiek is per 1 januari 2016 is afgeschaft, maar werkt nog decennia door, alleen al omdat de meeste ouders liever een zoon als enig kind hadden en meisjes lieten aborteren. Nu is er, met name op het platteland, een alarmerend gebrek aan huwbare vrouwen. Dit leidt tot de handel in bruiden, van zoals Mi-Young.

 

Helping Hands Korea

Uiteindelijk is Mi-Young geholpen door Tim Peters, oprichter van Helping Hands Korea, een non-profit organisatie in Seoul, voor humanitair werk. Vanuit deze organisatie is een netwerk van vrijwilligers opgezet, die de zogenaamde “Ondergrondse Spoorlijn” vormen, een stelsel van veilige tehuizen en routes over land en water, die dwars door China en Zuid-Oost Azië lopen. Langs deze routes en opvangplekken werken christelijke groepen samen om naar China gevluchte Noord-Koreanen te helpen veilig een derde land te bereiken, zoals Zuid-Korea, waar ze aanspraak kunnen maken op een status en daarmee op sociale voorzieningen.

 

Volgens Peters, genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede, leidt de grote media aandacht voor de raketproeven en nucleaire tests door Noord Korea tot minder aandacht voor de mensenrechten-catastrofe die ook Noord-Koreaanse vluchtelingen in China betreft. Bovendien proberen treden China en Noord- Korea steeds harder op tegen vluchtelingen nu de spanningen in de regio escaleren. “Chinese autoriteiten grijpen steeds harder in tegen Noord- Koreaanse vluchtelingen die in China wonen. Maar ook Zuid-Koreaanse, christelijke hulpverleners worden in grote getale het land uitgezet, vooral dit laatste jaar. Er wordt harder opgetreden tegen iedereen die iets voor vluchtelingen wil doen.”

 

Wat er de komende tijd gaat gebeuren, weet niemand. Maar wat er ook gebeurt, of het Noord-Koreaanse regime instort of dat de Derde Wereldoorlog uitbreekt als gevolg van de spanningen rond de Zuid-Chinese Zee, het is de hoogste tijd om de schijnwerper te richten op de mensen in Noord Korea. Hun lot bínnen die geïsoleerde staat moet ons aan het hart gaan, maar evenzeer dat van de Noord-Koreaanse mannen, vrouwen en kinderen, die naar buurlanden gevlucht zijn, geen kant op kunnen en een makkelijke prooi zijn voor mensenhandelaren.

 

Sylvia Yu en Kathleen Ferrier

Sylvia Yu is een Zuid-Koreaans-Canadese journalist.

Kathleen Ferrier is voormalig Kamerlid voor het CDA.

Beiden wonen en werken in Hong Kong.


print this article   |   share this article on: share this article on twitter share this article on facebook share this article on linkedin w
More articles from Kathleen Ferrier
’Ze is nooit moe’ Dubbelinterview FD (24 June 2021)
Artikel van Astrid Theunissen in het FD op 24 november 2020: Gesprek met Kathleen Ferrier en haar zoon Ezra Ferrier de BoerContentspecialist Ezra Ferrier de Boer (29) is de jongste zoon van mensenrechtenvoorvechter Kathleen Ferrier (63), voormalig CD...  |  read blog »
China ruimt haar achtertuin op, terwijl de wereld in de ban is van Covid-19 (19 April 2020)
China ruimt haar achtertuin op, terwijl de wereld in de ban is van de Covid-19.   Zaterdag 18 April was een gitzwarte dag voor Hongkong. 14 vooraanstaande pro-democratie leiders werden gearresteerd  12 mannen en 2 vrouwen. Onder hen journ...  |  read blog »
Preek van de Leek (27 March 2020)
Geschreven in een ander tijdperk. Maar nogal wat mensen vragen mij nu de tekst op te sturen, omdat ze hem nogeens willen lezen. Hierbij dan de Preek van de Leek, zoals gehouden in Doesburg, 2 februari 2020.      Zusters en Broeder...  |  read blog »
Kathleen Ferrier nieuwe voorzitter UNESCO-Commissie (20 August 2019)
Kathleen Ferrier nieuwe voorzitter UNESCO-Commissie Nieuwsbericht | 20-08-2019 | 16:00 Den Haag, 15 augustus 2019 – Op voordracht van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is Kathleen Ferrier (1957) voor een periode van vier jaar...  |  read blog »
Hongkong vergt gezamenlijke China Strategie (14 August 2019)
Hongkong vergt gezamenlijke China-strategie democatische wereld     De grimmige situatie in Hongkong vraagt om een gezamenlijke China-strategie van de democratische wereld; eerst op korte, maar ook op langere termijn. Dit raakt ook de NA...  |  read blog »
home
profile
articles
contact
 
 
 
home  |   contact  |   cms  |   Huisstijl / Webdesign: DG Graphic Design © 2013-2024