Home - Kathleen Ferrier  
   
   
Blog Articles Overview
Blog Article - 23 July 2017

BLOG Bangladesh

Benoemd als Honorary Professor for the Global Practice for Human Rights, ben ik van 19 mei t/m 2 juni 2017 in Bangladesh geweest, in de zuidelijke havenstad Chittagong, waar de Asian University for Women gevestigd is. Over mijn ervaringen daar heb ik blogs geschreven, die gepubliceerd zijn, oa in Vice Versa.

 

Dagboek Chittagong.

 

20 mei 2017.

Op het vliegveld in Bangkok, waar ik moet overstappen om van Hong Kong naar Chittagong te komen, word ik mij weer pijnlijk bewust waarom een Aziatische Universiteit voor vrouwen zo nodig is. Naast mij bij de gate zit een gezin met twee kleine kinderen. Dochter van een jaar of vijf, zoon een jaar of drie. De ouders hebben alleen maar oog van de zoon, op iedere kik van hem reageren ze, hij krijgt allerlei chips en snoepjes toegestopt. Het meisje krijgt vooral duwen, als ze niet snel genoeg iets doet wat haar op luide toon wordt opgedragen of als ze in de weg loopt.

 

Natuurlijk weet ik al jaren dat het zo is, dat meisjes en vrouwen op veel plekken in de wereld volstrekt ondergeschikt zijn aan jongens en mannen en toch, als ik zo een tafereel zich voor mij ogen zie voltrekken raakt mij dat diep. Eens te meer besef ik hoezeer de Aziatische Universiteit voor Vrouwen, Asian University for Women, (www.auw.edu.bd) een bijzondere plek is en wat een eer het is, dat ik er vorig jaar benoemd ben als Honorary Professor for the Global Practice for Human Rights.

 

Het is de eerste keer dat ik ga voldoen aan de verplichtingen die daarbij horen: ik ga college geven en de komende twee weken verblijf ik in het gastenverblijf van de universiteit. De universiteit is gevestigd Chittagong, omdat de regering van Bangladesh in deze zuidelijke havestad een stuk grond beschikbaar heeft gesteld waar in 2008 de deuren van AUW voor het eerst open gingen. Waren er toen 100 studenten en één gebouw, vandaag is het aantal studenten meer dan vervijfvoudigd en zijn er negen gebouwen.

Ik heb nog geen idee van het aantal studenten dat zich heeft ingeschreven voor mijn zomercursus Human Rights, hoe laat en hoe vaak het pendelbusje tussen universiteit en gastenverblijf gaat, in welk van de negen gebouwen mijn lessen zijn en of ik daar wifi heb… Ik hoop het van harte, waar ben ik zonder wifi als mijn lessen gebaseerd zijn op veel beeldmateriaal van internet?  

 

Maar vandaag is eerst nog een grote feestdag: het afstuderen van maar liefst 58 studenten uit 12 verschillende Aziatische landen, Bhutan, Myanmar,  Vietnam, China en Cambodja, Nepal, Afghanistan, etc. Ze stralen. Terecht, ze komen van ver. Van situaties zoals die van dat kleine meisje op het vliegveld in Bangkok, tot waar ze nu staan. Ze komen uit de meest kansarme situaties van hun landen. Hun weg om hier te komen was er één van strijd. Strijd tegen heersende moraal, tegen gevestigde ideeën, tegen ongeloof en gebrek aan iedere vorm van vertrouwen in hun kunnen. Ze hebben vaders en broers, moeders en zusters, dorpsoudsten en religieuze leiders ervan moeten overtuigen dat het goed is ze te laten gaan. Dat het goed is als en meisje studeert. En hier staan ze. Vol trots. Met soms naast hen een vader voor wie het overduidelijk nog steeds wennen is: een gestudeerde dochter die wordt toegesproken door Rula Ghani, de First Lady van Afghanistan en Chérie Blair, kanselier (chancelor) van de AUW.

 

Daarna is het feest. Er zijn hapjes en er is een drank: water. En dan blijkt maar weer dat om uitbundig feest te vieren er geen alcohol nodig is! 

 


print this article   |   share this article on: share this article on twitter share this article on facebook share this article on linkedin w
More articles from Kathleen Ferrier
’Ze is nooit moe’ Dubbelinterview FD (24 June 2021)
Artikel van Astrid Theunissen in het FD op 24 november 2020: Gesprek met Kathleen Ferrier en haar zoon Ezra Ferrier de BoerContentspecialist Ezra Ferrier de Boer (29) is de jongste zoon van mensenrechtenvoorvechter Kathleen Ferrier (63), voormalig CD...  |  read blog »
China ruimt haar achtertuin op, terwijl de wereld in de ban is van Covid-19 (19 April 2020)
China ruimt haar achtertuin op, terwijl de wereld in de ban is van de Covid-19.   Zaterdag 18 April was een gitzwarte dag voor Hongkong. 14 vooraanstaande pro-democratie leiders werden gearresteerd  12 mannen en 2 vrouwen. Onder hen journ...  |  read blog »
Preek van de Leek (27 March 2020)
Geschreven in een ander tijdperk. Maar nogal wat mensen vragen mij nu de tekst op te sturen, omdat ze hem nogeens willen lezen. Hierbij dan de Preek van de Leek, zoals gehouden in Doesburg, 2 februari 2020.      Zusters en Broeder...  |  read blog »
Kathleen Ferrier nieuwe voorzitter UNESCO-Commissie (20 August 2019)
Kathleen Ferrier nieuwe voorzitter UNESCO-Commissie Nieuwsbericht | 20-08-2019 | 16:00 Den Haag, 15 augustus 2019 – Op voordracht van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is Kathleen Ferrier (1957) voor een periode van vier jaar...  |  read blog »
Hongkong vergt gezamenlijke China Strategie (14 August 2019)
Hongkong vergt gezamenlijke China-strategie democatische wereld     De grimmige situatie in Hongkong vraagt om een gezamenlijke China-strategie van de democratische wereld; eerst op korte, maar ook op langere termijn. Dit raakt ook de NA...  |  read blog »
home
profile
articles
contact
 
 
 
home  |   contact  |   cms  |   Huisstijl / Webdesign: DG Graphic Design © 2013-2024