Home - Kathleen Ferrier  
   
   
Blog Articles Overview
Blog Article - 17 February 2018

Slavernij: een schande voor de mensheid, toen en nu.

 

 

“Mooi dat mensen zich hier zo druk maken om slavernij van honderden jaren geleden, maar kijk eens naar de hedendaagse slavernij”. Aldus CDA-leider Sybrand Buma tijdens het debat van landelijke partijleiders in Amsterdam. Daarmee creëert hij onterecht een tegenstelling. In zaken betreffende slavernij gaat het niet om ‘of of' maar om ‘en en'. Niemand kan en mag de ogen sluiten voor de gevolgen die de slavernij van ‘honderden jaren geleden' nog steeds heeft, ook in Nederland, daar moeten we ons zeker ‘druk' over maken. Tegelijkertijd is het inderdaad de hoogste tijd dat er meer oog komt voor moderne slavernij en manieren om die effectief te bestrijden.

 

Buma verwees naar gedwongen prostitutie. Die moet absoluut aangepakt worden, maar moderne slavernij omvat veel meer dan mensenhandel voor de seks-industrie.

 

Mensenhandel: het ronselen, verhandelen, vervoeren, ontvangen en herbergen van mensen met de bedoeling hun (arbeids)capaciteiten uit te buiten, is anno 2018 een wereldwijd probleem waarvan 45,8 miljoen mannen, vrouwen en kinderen slachtoffer zijn. Meestal denkt men hierbij aan vrouwen en meisjes die gedwongen in de seksindustrie werken, maar dat betreft slechts 25% van alle mensenhandel. De overige 75% valt onder zogenaamde “gedwongen arbeid” en daarvan is 60% gerelateerd aan ketens in de industrie, vanaf het basisproduct tot het eindproduct in de winkel.

 

Ondanks alle inspanningen om moderne slavernij aan te pakken, is wat er bereikt is niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat. Het TIP (Trafficking in Persons) rapport 2017 kan niet meer dan 66.000 slachtoffers melden wereldwijd, die gevonden werden en hulp kregen.  In diezelfde periode werden minder dan 6.000 handelaren opgepakt en berecht. Kortom, nog geen 0.2 % van de slachtoffers wordt jaarlijks geïdentificeerd en geholpen en daders hebben vrij spel.

 

Volgens de ILO (Internationale Arbeidsorganisatie) zijn deze aantallen zo laag omdat de illegale handel in mensen jaarlijks meer dan 150 miljard US$ opbrengt, terwijl donoren wereldwijd niet meer dan 350 miljoen US$ per jaar beschikbaar stellen voor de aanpak. Dat is dus ongeveer 1 % van de winst die de criminelen in hun zak steken. Met zo een gebrekkige aanpak is het niet verwonderlijk dat het aantal verhandelde mensen nog steeds groeit: volgens de VN zijn er in 2018 meer slaven in de wereld dan ooit tevoren.

 

Om dit probleem op wereldschaal effectief aan te pakken, is het goed dat, zoals hier in Hong Kong, de private sector, met de hete adem van de steeds kritischer consument in de nek, een grotere rol gaat spelen. Beter dan de VN of NGO's zijn het (internationale) bedrijfsleven en de bancaire sector in staat het probleem bij de wortel aan te pakken. Ze hebben de nodige deskundigheid in huis, bijvoorbeeld op juridisch en financieel gebied en wat betreft communicatie en moderne technologie.

 

Maar de betrokkenheid van de private sector is niet genoeg om moderne slavernij effectief te bestrijden, ook wetenschap, rechtspraak en politiek hebben een rol te spelen. Preventie, aanpak van daders en nationale wetgeving zijn van cruciaal belang.  Groot Brittanië heeft in 2015 anti-slavernij wetgeving aangenomen en in andere landen, zoals Australië, wordt eraan gewerkt.

 

Nederland zou er goed aan doen het voorbeeld van deze landen te volgen. Als land met een slavernijverleden past Nederland een voortrekkersrol. Zo wordt duidelijk dat er tenminste één les uit dat verleden geleerd is: slavernij, toen en nu, is een schande voor de mensheid. De gevolgen van deze schande in het verleden onderkennen moet ons bewegen deze schande in het heden met wortel en tak uit te roeien.

Het is te hopen dat Sybrand Buma de daad bij het woord voegt en het initiatief neemt een Nederlandse anti-slavernij wet.

 

Kathleen Ferrier, voormalig Kamerlid CDA, ambassadeur voor de Mekong Club en Matthew Friedman, CEO Mekong Club.

Vanuit Hong Kong werkt The Mekong Club samen met de private sector om moderne slavernij te bestrijden.

 (https://themekongclub.org/)


print this article   |   share this article on: share this article on twitter share this article on facebook share this article on linkedin
More articles from Kathleen Ferrier
In Suriname is het altijd halfdrie. (08 January 2019)
In Suriname is het altijd halfdrie De klok op de toren van het ministerie van Financiën in Paramaribo wijst al jaar en dag halfdrie. Hij staat stil - en dat op een voorname plek in de stad: het centraal gelegen Onafhankelijkheidplein, waara...  |  read blog »
Wat zou de samenleving zijn zonder diakenen? (12 November 2018)
Voormalig Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier sprak zaterdag 10 November jl. meer dan duizend diakenen toe op de Landelijke Diaconale Dag. In haar toespraak vertelde ze over de ervaringen die zij de afgelopen vijf jaar samen met haar partner Tjeerd de B...  |  read blog »
THE OPPOSITE OF LOVE. Contribution to Symposium organised by PThU, to celebrate 70 years World Council of Churches. (24 August 2018)
Do you know what the opposite is of love?   It is not hate, it is indifference.   Hate, at least is an emotion, indifference is not. Indifference is the lack of emotions and the absense of interest.   In my life I have lived for...  |  read blog »
Gōu Nin Kuil (17 February 2018)
Het Jaar van de Hond   Dit schrijf ik op de eerste dag van het Chinees Nieuw Jaar, het Jaar van de Hond, dat duurt tot 5 februari 2019. Nu weet ik helemaal niet of verstandig is om op de eerste dag van het nieuwe maanjaar, want het Chinese ja...  |  read blog »
Opwaartsdenken (07 January 2018)
    Gender en politiek De afgelopen week ben ik koortsachtig bezig met de afronding van de colleges ‘Gender en Politiek', een nieuw, door mij opgezet vak aan de Hong Kong Baptist University. Het was een prachtige ervaring, met der...  |  read blog »
home
profile
articles
contact
 
 
 
home  |   contact  |   cms  |   Huisstijl / Webdesign: DG Graphic Design © 2013-2019