Home - Kathleen Ferrier  
   
   
Blog Articles Overview
Blog Article - 14 August 2013

Vertrek

En dan is toch ineens de dag van vertrek daar.

We hebben het al vaak meegemaakt: verhuizen! Nog afgezien van de vele verhuizingen tussen Suriname en Nederland, hebben Tjeerd en ik samen de ervaring van verhuizen van Nederland naar Chili, van Chili naar Brazilië en van Brazilië weer naar Nederland. We waren even vergeten hoe dat voelt zo'n dag, de moeite van het afscheid nemen en achterlaten, die knoop in je buik, de ellende dat je lang niet alle mensen nog hebt kunnen spreken die je had willen spreken…de chaos in huis, de onzekerheid, de spanning en toch …diep in je hart weten: het is goed dat we gaan, het voelt goed.

We gaan niet onvoorbereid.

We hebben veel gelezen over China: Jan van der Putten, Garrie van Pinxteren, Fokke Obbema, Koonchung Chan en vele anderen. We hebben gesprekken gevoerd, met de Chinese gemeenschap in Nederland, met China-deskundigen, met mensen en organisaties die in Hongkong actief zijn op gebied van kerkelijk werk, religie, bedrijfsleven, duurzaamheid en migratie. Ik heb contact gelegd met de Konrad Adenauer Stiftung van de CDU, zij zijn zeer actief in China. We hebben conferenties en seminars bezocht en we hebben zelfs een veiligheidstraining gevolgd, inclusief een behoorlijk realistische overval en kidnapping. Hong Kong is weliswaar één van de veiligste steden ter wereld is, maar goed, het hoort erbij! En we hebben in een intensieve cursus gepoogd een solide basis te leggen voor het leren van de taal. Hoogchinees, want officieel heet het geen Mandarijn meer, is wat grammatica betreft niet eens zo ingewikkeld. Wat het zo moeilijk maakt zijn al die tonen en vooral de denkwereld die erachter ligt. Het is wat dat betreft echt een vreemde taal, de taal die 1.3 miljard mensen spreken in een onvoorstelbaar groot land, dat zichzelf ziet als het land ‘in het midden'.

De kennismaking met de taal heeft ons nog nieuwsgieriger gemaakt naar de nieuwe wereld waar we vandaag naar op weg gaan. We voelen ons bevoorrecht dat we, na tien jaar Latijns Amerika en negentien jaar Nederland, nu de kans krijgen ons vier jaar te verdiepen in het Oosten, in het leven daar.

Deze reis begint vandaag. We houden contact.


print this article   |   share this article on: share this article on twitter share this article on facebook share this article on linkedin
More articles from Kathleen Ferrier
In Suriname is het altijd halfdrie. (08 January 2019)
In Suriname is het altijd halfdrie De klok op de toren van het ministerie van Financiën in Paramaribo wijst al jaar en dag halfdrie. Hij staat stil - en dat op een voorname plek in de stad: het centraal gelegen Onafhankelijkheidplein, waara...  |  read blog »
Wat zou de samenleving zijn zonder diakenen? (12 November 2018)
Voormalig Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier sprak zaterdag 10 November jl. meer dan duizend diakenen toe op de Landelijke Diaconale Dag. In haar toespraak vertelde ze over de ervaringen die zij de afgelopen vijf jaar samen met haar partner Tjeerd de B...  |  read blog »
THE OPPOSITE OF LOVE. Contribution to Symposium organised by PThU, to celebrate 70 years World Council of Churches. (24 August 2018)
Do you know what the opposite is of love?   It is not hate, it is indifference.   Hate, at least is an emotion, indifference is not. Indifference is the lack of emotions and the absense of interest.   In my life I have lived for...  |  read blog »
Slavernij: een schande voor de mensheid, toen en nu. (17 February 2018)
    “Mooi dat mensen zich hier zo druk maken om slavernij van honderden jaren geleden, maar kijk eens naar de hedendaagse slavernij”. Aldus CDA-leider Sybrand Buma tijdens het debat van landelijke partijleiders in Amsterdam. D...  |  read blog »
Gōu Nin Kuil (17 February 2018)
Het Jaar van de Hond   Dit schrijf ik op de eerste dag van het Chinees Nieuw Jaar, het Jaar van de Hond, dat duurt tot 5 februari 2019. Nu weet ik helemaal niet of verstandig is om op de eerste dag van het nieuwe maanjaar, want het Chinese ja...  |  read blog »
home
profile
articles
contact
 
 
 
home  |   contact  |   cms  |   Huisstijl / Webdesign: DG Graphic Design © 2013-2019